تاریخ انتشار
پنجشنبه ۱۴ فروردين ۱۴۰۴ ساعت ۰۱:۱۰
کد مطلب : ۴۹۷۷۸۷
پس‌لرزه‌های اظهارات علی لاریجانی ادامه دارد؛

موافقان و مخالفان ساخت بمب اتم چه می‌گویند؟

۰
موافقان و مخالفان ساخت بمب اتم چه می‌گویند؟
کبنا ؛صحبت علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره ساخت بمب اتم، بار دیگر و به سرعت این موضوع را به سطح رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بازگرداند. لاریجانی بر این موضوع تاکید کرد که رفتار آمریکایی‌ها و اشتباه آنان علیه ایران، امکان دارد که نظام را به سمت ساخت سلاح هسته‌ای حرکت دهد. او به این موضوع نیز اشاره کرد که در این صورت، ساخت بمب اتم مطالبه مردمی خواهد بود.
به گزارش کبنا، این قسمت از صحبت‌های علی لاریجانی در گفتگوی ویژه خبری بیشترین واکنش‌ها را به خود اختصاص داد. در این میان حتی حساب رسمی سیدعباس عراقچی در توئیتر نیز پستی منتشر کرد که برخی معتقدند در پاسخ به این صحبت علی لاریجانی بود.
ایران به هیچ وجه سمت سلاح هسته‌ای نمی‌رود
این بخشی از پست طولانی سیدعباس عراقچی در توئیتر بود. بخشی که در ترجمه فارسی این پست درکانال تلگرام وزیر امور خارجه، آن را برجسته کرده بودند: «رئیس جمهور ایالات متحده شاید علاقه‌ای به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ نداشته باشد. اما آن توافق متضمن یک تعهد کلیدی از سوی ایران است که همچنان پابرجاست و حتی ایالات متحده - که خارج از توافق است - از آن منتفع شده: ایران بار دیگر تاکید می‌کند که هیچگاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جست‌و‌جو، تولید و یا به دست آوردن سلاح هسته‌ای نخواهد بود.» باید دید موضوع تغییر دکترین هسته‌ای ایران و حتی احتمال ساخت سلاح هسته‌ای چرا از سوی رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با این واکنش مواجه شده است.
تهدید عملی شود، تجدیدنظر خواهیم کرد
سردار یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران
 در یادداشتی که فارس منتشر کرد، این مسئله را به نحوی دیگر مورد توجه قرار داد: «جمهوری اسلامی بار‌ها اعلام کرده، سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی ایران جایگاهی ندارد. فتوای رهبر حکیم انقلاب اسلامی هم در این موضوع، بسیار روشن بارهاوبار‌ها مطرح و تکرار شده است. مبتنی بر این فتوا، ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نبوده است و هدف از توسعه برنامه هسته‌ای را استفاده از این صنعت در تمامی حوزه‌های صلح‌آمیز و غیرنظامی تعریف کرده و آن را باقوت و قدرت دنبال می‌کند؛ اما در این میان، یک نکته مهم و کلیدی وجود دارد و آن اینکه، از سوی برخی مقامات در جمهوری اسلامی اعلام شده در صورت عملی‌شدن تهدید‌ها علیه برنامه هسته‌ای، ایران در دکترین دفاعی و ماهیت برنامه هسته‌ای خودش تجدیدنظر خواهد کرد؛ معنای این تجدیدنظر بسیار روشن است.
بنابراین، هرچند اقدام به شرارت از سوی آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها به ایران و ایرانی‌ها خساراتی را وارد خواهد ساخت؛ لکن از یک سو خسارت‌های سنگین‌تر با ضربه متقابل محکم به دشمنان وارد خواهد شد و از سوی دیگر، نه‌تنها هیچ یک از اهداف اعلامی برای تجاوز نظامی از جمله نابودی صنعت هسته‌ای تحقق پیدا نخواهد کرد؛ بلکه این اقدام دشمن، صنعت هسته‌ای ایران را وارد مرحله جدید خواهد کرد و آن گاه، باید تعریف جدیدی برای ایران و محور مقاومت در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی داشت.»
دلسوزان انقلاب و کشور، بمب اتم می‌خواهند
احمد نادری، نماینده تهران و عضو هیئت رئیسه مجلس از جمله اهالی سیاست بود که به این اظهارات واکنش نشان داد. او در حساب توئیتر خود نوشت: «مشاهده رفتار و گفتار ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری با کره شمالی نشان می‌دهد که داشتن بمب اتم برای کره امنیت آورده است. مدت‌هاست که بسیاری از نخبگان و دلسوزان کشور و انقلاب آزمایش و اعلام بمب [اتمی]را درخواست دارند. اگر ما هم مسلح به ‎بمب اتمی بودیم، ترامپ جرات تهدید به بمباران نمی‌کرد.» مثال زدن کره شمالی از سوی این سیاستمدار اصولگرا جالب توجه بود.
اگر بمب داشتیم، تهدید نمی‌شدیم؟
حسن رحیم‌پور ازغدی، سخنران شناخته شده اصولگرا در توئیتر سوالی راجع به این موضوع مطرح کرد. سوالی که برخی رسانه‌ها آن را واکنش دوپهلوی او به این مساله دانستند. رحیم‌پور نوشت: «در هفته‌های اخیر چند نفر از حقیر پرسیده‌اند اگر ایران بمب اتم داشت، ترامپ جرات می‌کرد بار‌ها تهدید به حمله کند آیا؟»
واکنش از دریچه فتوای رهبری
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ که دارای تحصیلات حوزوی نیز هست، مسئله ساخت بمب اتم را از زاویه فتوای مقام معظم رهبری مورد توجه قرار داد. صالحی در توئیتر نوشت: «برداشت من از فتوای رهبر انقلاب در تحریم سلاح هسته‌ای، فتوای یک فقیه در فروعات نیست، بلکه مبتنی بر اصول مبنا و لایتغیر دینی است و نه فروع قابل تغییر اجتماعی و یا تابع متغییرات زمانه و شرایط ثانوی. اسلام را دین صلح و تضمین بقای انسان می‌دانیم و نه پذیرش گر تهدید دائمی نوع بشر.» 
با توجه به فتوای آیت‌الله خامنه‌ای در خصوص حرمت تسلیحات کشتارجمعی که همواره یکی از نقاط اتکای دستگاه دیپلماسی کشور و اظهارات مقامات رسمی راجع به موضوع ساخت سلاح هسته‌ای بوده، برخی لاریجانی را از این زاویه مورد انتقاد قرار دادند. 
فداکاری لاریجانی
وحید یامین‌پور، مجری و فعال رسانه‌ای اصولگرا از موضع لاریجانی تمجید کرد و نوشت: «‏بسیاری از شخصیت‌های سیاسی در صورت طرح امکان حرکت جمهوری اسلامی به سمت سلاح اتمی به جنگ‌طلبی یا بلوف متهم می‌شدند. طرح این مساله از زبان دکتر ‎لاریجانی انتخابی درست و از جانب ایشان یک فداکاری به‌موقع بود.»
بمب پس از حمله به کار نمی‌آید
صحبت علی لاریجانی مبتنی بر این گزاره بود که اگر این اشتباه از سوی آمریکا یا اسرائیل صورت بگیرد، ایران در نهایت مجبور به ساخت سلاح خواهد شد. بخشی از منتقدان بر این نکته تاکید داشتند که ساخت بمب اتم پس از حمله آمریکا اصولاً به چه درد ایران می‌خورد. آنها این موضوع را یادآوری کردند که اگر قرار بر بازدارندگی است، در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای این بازدارندگی را ایجاد می‌کند نه تهدید به این که اگر حمله‌ای صورت بگیرد، ایران بمب اتم خواهد ساخت. آنها مخالف ساخت بمب اتم نبودند بلکه بر اصل زمان درست و ایجاد بازدارندگی تاکید داشتند.
مطالبه مردمی؟
هسته اصلی نظر لاریجانی مبنی بر حرکت ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای، این بود که مردم فشار خواهند آورد. این گزاره بحث جداگانه‌ای در فضای سیاسی به وجود آورد. کاربران شناخته‌شده و عادی در فضای مجازی به این موضوع می‌پردازند که آیا واقعاً ساخت سلاح هسته‌ای یک مطالبه مردمی است یا خیر. شاخص‌ترین واکنش در این موضوع مربوط به جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات است. امام در توئیتر خود یک نظرسنجی انجام داد که نتیجه جالب توجهی داشت. ۱۹۵۲ نفر در این نظرسنجی شرکت کردند که ۲۹ درصد آنان موافق و ۷۱ درصد مخالف ساخت سلاح هسته‌ای بودند. امام این پست توئیتری با عنوان نظرسنجی هسته‌ای را در واکنش به اظهارات احمد نادری، عضو هیئت رئیسه مجلس منتشر کرد.
اتم به جای مردم
در حال حاضر جمع‌بندی اظهارنظر‌های موافقان ساخت سلاح هسته‌ای از سوی ایران به ما نشان می‌دهد که آنها معتقدند در اختیار داشتن این تسلیحات، ضامن امنیت کشور و عامل بازدارنده در مقابل تهدید‌های خارجی است. در مقابل، عده‌ای نیز معتقدند که اصولاً داشتن سلاح هسته‌ای امنیت‌آفرین نیست. بلکه اصل ماجرا به انسجام ملی و کنار هم قرار داشتن بخش‌های مختلف جامعه برمی‌گردد. محمدرضا زائری، روزنامه‌نگار و رایزن فرهنگی ایران در الجزایر در واکنش به صحبت لاریجانی نوشت: «کاش می‌فهمیدیم که در مقابل تهدید دشمن وحشی و خطرناک، تلاش برای ایجاد همدلی و انسجام ملی بین همه اطیاف مردم ایران (از مراجع تقلید تا مهاجران خارج از مرزها) بر روی نقاط اشتراکمان، بسیار بسیار بیش از داشتن سلاح اتمی امنیت‌آفرین و البته تحقق آن هم کم‌هزینه‌تر و آسان‌تر است.»
نام شما

آدرس ايميل شما

نتانیاهو در تنگنا؛ آیا جنگ تنها راه بقای او است؟

نتانیاهو در تنگنا؛ آیا جنگ تنها راه بقای او است؟

دولت نتانیاهو با افزایش بودجه دفاعی و تشدید حملات نظامی، هدف جلب حمایت سیاسی داخلی و ...
ادامه اعتراضات ترکیه و سرکوب گسترده روزنامه‌نگاران

ادامه اعتراضات ترکیه و سرکوب گسترده روزنامه‌نگاران

 دو روزنامه‌نگار در ساعات ابتدایی صبح جمعه در استانبول بازداشت شدند. این بازداشت‌ها بخشی ...
نبرد بر سر «جنگ با ایران» در واشتگتن تازه آغاز شده / نئوکان‌ها چگونه در حال تلاش برای کلید زدن جنگ امریکا و ایران هستند؟

نبرد بر سر «جنگ با ایران» در واشتگتن تازه آغاز شده / نئوکان‌ها چگونه در حال تلاش برای کلید زدن جنگ امریکا و ایران هستند؟

در هفته‌های اخیر، بسیاری از همان صداهای نئوکانی که ایالات متحده را به عراق کشاندند، اکنون ...
1