تاریخ انتشار
پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۶
کد مطلب : ۴۹۸۹۲۴
یادداشتی از سید کاظم فاضل؛

ساختار توتمی و تابوییِ «دختربس و گُرگِی»

۱
ساختار توتمی و تابوییِ «دختربس و گُرگِی»
کبنا ؛یادداشتی از سید کاظم فاضل (دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی)؛ به گزارش کبنا، متن این یادداشت را در ادامه می‌توانید بخوانید.
«دختربس و گُرگِی» دو زوج اسطوره‌ای، دینی، عامیانه و محلی نیستند بلکه دو باورِ موروثی‌اند و  این باور، مشترک اکثر فرهنگ‌هاست و مختص به قوم خاصی نیست. در پشت الفبایِ "دختربَس" قانونِ رازناکِ زبان کائنات و کارما نهفته است و هر آنچه که انسان آرزو کند، طبیعت و کائنات به کمک می‌آیند و آرزو را به آرزو‌کننده ارزانی می‌دارند و شاید دلیلی دیگر... و در وَرای ساختارِ لفظی "گُرگِی" قانونِ توتم‌ها و مُحرماتِ قبیله‌ای و بومی نهفته است.
اگر امروزه، کانون پر مِهر و محبت خانواده به نفس هایِ گرمِ گُل دختران گرم است و حضورشان احساس و عاطفه را معنا می‌بخشد و وجودشان شاهرگ حیاتی خانواده و ایلی را زنده نگه داشته است اما روزی و روزگاری بنا بر نقش محوری پدر در چرخه تولید اقتصاد و کشاورزی و همچنین عُرف و سنتِ ایلی و اینکه پدر که پایه و  پَیِ خانواده است، جانشینش پسر باید باشد و بنا بر عقاید توتمی فروید و باورهایِ ایلی که چراغ پدر را پسر روشن نگه می‌دارد، نقش پسر پررنگ‌تر بود و گاهی تعدد دختر به حاشیه رانده می‌شد و اگر سرنوشت و تقدیر در تعدد و تکثرِ خلقتِ گُل دختران بر پسران پیشی می‌گرفت، کار سرنوشت و تقدیر‌زار بود و با آه و اعتراض، ‌زاده تقدیر را "دختربس" نام می‌نهادند و گاهی هم اگر فرزندی بعد از تعددِ و تکرر دختر به دنیا می‌آمد، نام خداداد می‌گرفت.
آری!! بنا بر باورها! "دختربس" داشتیم  و قفلِ بَس. بر سر زبان‌ها، بسی حرف از دختر بس بود و بس. پسر بس هرگز!!!
یک گُل دختر، دو گُل دختر که خدا می‌داد، دختر بس  بر سر زبان‌ها می‌افتاد و در دل‌ها  جای می‌گرفت و گاهی هم بنا بر پیشرفت تکنولوژیِ خط و قلم، گریه سیاه قلم با اشکِ دختر بس در اسناد سِجلی یا همان سه جلدی ننه‌های ایلی نقش می‌بست و تقریر می‌شد:
دختر بس، ماه بس، گُل بس....
اگر تقدیر محتوم دختری را هدیه می‌داد، در کنار شور و شوق خانوادگی، گاهی، بنا به هر دلیلی، آه و ناله ننه‌های ایلی را  هم در پی داشت و لفظ "دختر بس" که  نوعی آرزو و دعا بود، بر زبان رانده می‌شد تا اجابتی حاصل گردد و "قفل بس و کافی" بر درب  کارگاه آفرینش و تقدیر آویزان گردد و تا قانون کارما و زبان کائنات هر آنچه را که انسان آرزو می‌دارد، پیشکش نماید.
و خوشبختانه امروزه دیگر، نام و نشانی از این نام‌ها نیست و دخترانِ ایل و خانواده در مهربانی، وفاداری، صداقت و شجاعت،  همه  بی بی‌مریم‌های ایل‌اند و گرمی کانون خانواده به وجود آنان و نفس آنان گرم و شعله ور است....
و متقابلا هرگاه کارگاه تقدیر و مشیت به کَرات و دَفَعات، آفرینش و خلقتِ ذکوران را  بر صفحه هستی، کوزه‌گری می‌نمود و اگر به هر دلیلی در تقدیرشان حیات و زندگی نبود، "با فکر غَور و‌اندیشه‌گر ننه‌هایِ ایلی، واپسین پسر، گُرگی" و "گرگعلی" و "گرگ الله" نام می‌گرفت.
آری! "گُرگِی"!!!
گُرگ همان جاندار تیز بینِ تابویی و توتمی
اندیشه توتمی و تابویی فروید که به قانونِ زیست‌بومِ بومیان آفریقایی و استرالیایی اشاره دارد، بنا بر باورهایِ خود، حیوانات مقدس‌اند و ارواحِ گذشتگان در قالب حیوانات حلول کرده و هر گونه شکار و آزار ممنوع می‌باشد و آزار و اذیت ِ بعضی جانداران، خطوط قرمز  و مُحرمات و تابو‌های آنان محسوب می‌شود و   و در پشت هر تابویی، شیاطین خفته‌اند و دست زدن بر تابو و مُحرمات سبب می‌شد که شیاطین بیدار گردند و در جسم و جان فرد دست زننده به تابو، حلول کند و جسم و جانش شیطانی گردد.
آری! در ورای ساختارِ لفظی "گُرگی" باور‌های توتمی و تابویی و یا هر باورِ دیگر خفته و پنهان است که هرگاه این نام را بر فرزندانِ ذکورِ خود نهیم، دیوِ مرگ قادر نخواهد بود به جسم و جانش دست‌درازی نماید و  این‌چنین بود که "گُرگی" زنده می‌ماند و  همیشه نامش بر سر زبان‌ها بود و یادش در دل‌ها ماندگار می‌گردید و افتخار آفرین ایل می‌شد...
به افتخار تمامی دختر بس‌های وفادار و گُرگِی‌هایِ شجاعِ ایل تقریر گردید.
سید کاظم فاضل
یازدهم اردیبهشت 1404
نام شما

آدرس ايميل شما

چهار عبارتی که می‌توانند ازدواج را نابود کنند

چهار عبارتی که می‌توانند ازدواج را نابود کنند

پرهیز از جملات مخربی مانند «تو همیشه...»، «باشه هر کاری می‌خوای بکن»، «من خوبم» و «چقدر ...
این وسایل را هرگز نباید در یک پریز برق مشترک وصل کنید

این وسایل را هرگز نباید در یک پریز برق مشترک وصل کنید

وسایل پرمصرف مانند بخاری برقی، مایکروویو و سشوار باید به پریز‌های جداگانه وصل شوند تا ...
در محاصره دلار و بی‌اعتمادی؛ آیا این‌بار مذاکرات به نتیجه می‌رسد؟

در محاصره دلار و بی‌اعتمادی؛ آیا این‌بار مذاکرات به نتیجه می‌رسد؟

در حالی‌که ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان دور جدیدی از مذاکرات هسته‌ای را آغاز کرده‌اند،...
1