تاریخ انتشار
سه شنبه ۱۹ فروردين ۱۴۰۴ ساعت ۰۳:۴۷
کد مطلب : ۴۹۷۹۶۰
یادداشت

زخمی که هنوز خونین است /تازه ترین اظهارات استاندار اصفهان: سد ماندگان تا دو سال دیگر به بهره برداری میرسد/ کهگیلویه و بویراحمد منتظر پاسخ استاندار

۰
زخمی که هنوز خونین است /تازه ترین اظهارات استاندار اصفهان: سد ماندگان تا دو سال دیگر به بهره برداری میرسد/ کهگیلویه و بویراحمد منتظر پاسخ استاندار
کبنا ؛استان کهگیلویه و بویراحمد، با وجود برخورداری از منابع آبی فراوان، امروز در آستانه یک بحران جدی قرار دارد. در حالی که این استان حدود ۱۱ درصد از روان‌آب‌های کشور را در اختیار دارد، مردم آن در سال‌های اخیر با بحران‌های کم‌آبی و خشک‌سالی شدید مواجه شده‌اند. وضعیت موجود به وضوح نشان می‌دهد که پروژه‌های توسعه‌ای در استان که هیچ بهره‌ای برای مردم محلی ندارد، تنها برای تأمین منافع اقتصادی استان‌های دیگر طراحی شده است. پیش‌تر سد کوثر و امروز یکی از بارزترین نمونه‌هایش پروژه سد ماندگان است که به‌طور غیرقانونی در دل منطقه حفاظت‌شده دنا در حال پیشرفت فیزیکی است و به گفته استاندار اصفهان در دو سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.
در حالی که عیسی شهامت، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد، از بحران کم‌آبی و احتمال بروز خشک‌سالی در استان خبر می‌دهد، یدالله رحمانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد خواستار پیگیری جدی استفاده از پساب تصفیه‌شده در صنعت و ترویج کشت گیاهان کم‌آب‌خواه از جمله راهکارهای کاهش مصرف آب شده است. آرش مصلح، مدیرعامل آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد، از ممنوعیت کشت محصولات آب‌بر می‌گوید. مهدی جمالی‌نژاد، استاندار اصفهان، در برنامه رادیویی انعکاس در تاریخ ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ از تأمین منابع مالی سد ماندگان خبر داد و گفت:
«طرح انتقال آب از سد ماندگان در جنوب استان اصفهان برای تأمین آب آشامیدنی پنج میلیون جمعیت استان در حال اجرا است و تا ۲ سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد. اعتبارات این طرح از محل اعتبارات استان تأمین شده است.»
کاملاً واضح است که ادعای تأمین آب پنج میلیون اصفهانی از سد ماندگان ادعایی پوچ و صرفاً پوشش رسانه‌ای برای استثمار منابع آبی کهگیلویه و بویراحمد و ادامه یافتن صنایع آب‌بر در دشت‌های بی آب اصفهان است. سیاست‌های غلط و نفوذ تصمیم‌سازان فئودال‌گرا در ساختار تصمیم‌گیری کشور در سال‌های گذشته، بسیاری از صنایع آب‌بر را به استان‌های اصفهان و یزد منتقل کرده‌اند، در حالی که این دو استان با کمبود شدید منابع آبی مواجه هستند. به‌جای اصلاح سیاست‌های غلط توسعه‌ای و صنعتی که موجب بحران آبی در اصفهان شده، تصمیم گرفته‌اند پروژه‌هایی مثل سد ماندگان با تخریب اکوسیستم‌های حساس و منابع آبی کهگیلویه و بویراحمد ادامه یابد.
این تصمیمات نه‌تنها مشکلات آبی اصفهان را حل نخواهد کرد، بلکه با تخریب منابع طبیعی و آبی کهگیلویه و بویراحمد، بحران‌هایی جبران‌ناپذیر برای مردم این استان نیز ایجاد خواهد کرد. به جای استفاده از راهکارهای منطقی و اصلاح سیاست‌های نادرست توسعه‌ای، برخی مسئولان با پروژه‌هایی نظیر سد ماندگان، در حال تخریب اکوسیستم‌های حساس و نابود کردن منابع طبیعی برای منافع اقتصادی استان‌های دیگر هستند. پروژه‌ای که هیچ‌گاه مجوزهای زیست‌محیطی را اخذ نکرده است.
با این حال، در سال‌های اخیر، استان کهگیلویه و بویراحمد با افت شدید سطح سفره‌های آب زیرزمینی، خشک‌سالی‌های مداوم و مهاجرت‌های اجباری مردم خود مواجه است. به‌جای این‌که سیاست‌های معقولی برای استفاده بهینه از منابع آبی استان گرفته شود، همچنان پروژه‌های آبی استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل عدم تأمین منابع مالی نیمه‌کاره مانده و از یادها رفته‌اند.
آن‌چه که در این میان نگران‌کننده است، سکوت و بی‌عملی مسئولان استانی است. علی‌رغم تجمعات گسترده و مخالفت‌های شدید دانشجویان، روحانیون، فعالان محیط زیست، کشاورزان و... هیچ اقدام عملی برای جلوگیری و متوقف شدن احداث سد ماندگان صورت نگرفته است. سیاستمداران و تصمیم‌گیران استان تنها به بیانیه‌خوانی و اظهار مخالفت بسنده کرده‌اند و با یک اظهار نظر از سوی برخی مسولان اصفهان که این پروژه متوقف شده است بسنده کرده و دیگر پیگیر ماجرا نشدند. 
نمایندگان استان که در حساس‌ترین کمیسیون‌ها قرار گرفته‌اند نیز دنا را به فراموشی سپرده‌اند؛ نه از کمیسیون برنامه و بودجه صدایی درمی‌آید، نه از کمیسیون انرژی پژواکی و نه از کمیسیون اصل نود فریادی. در حالی که **مرکز پژوهش‌های مجلس** توانسته است با یک گزارش علمی سد آبریز را که می‌توانست شاه‌کلید تنفس اقتصادی استان کهگیلویه و بویراحمد باشد، متوقف کند، نمایندگان کهگیلویه و بویراحمد در برابر سد ماندگان سکوت کرده‌اند و از ابزارهای سیاسی و قانونی خود، از جمله درخواست از مرکز پژوهش‌های مجلس جهت بررسی مخاطرات سد ماندگان، هیچ استفاده‌ای نبرده‌اند. این سکوت، فقط به نفع دیگران است و مردم استان را بیشتر در معرض آسیب‌های محیط‌زیستی قرار می‌دهد.
چندی پیش، امیرحسین ثابتی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به درخواست دانشجویی که از وی خواسته بود جلوی احداث سد ماندگان را بگیرد، نقل به مضمون گفته بود: «نمایندگان استان شما هستند که پول و بودجه‌ها را تقسیم می‌کنند. زورشان می‌رسد؛ از خودشان مطالبه کنید.»
لازم است استاندار، نمایندگان مجلس و نهادهای امنیتی پیش از آن‌که آسیب‌های زیست‌محیطی این سد دامن استان را بگیرد و اکوسیستم بکر دنا را تنها به سیاهه‌ای در لابلای کتاب‌های تاریخ و جغرافیا بدل کند، در مقابل تصمیمات تمامیت‌خواه خلاف قانون بایستند.
نام شما

آدرس ايميل شما

نتانیاهو در تنگنا؛ آیا جنگ تنها راه بقای او است؟

نتانیاهو در تنگنا؛ آیا جنگ تنها راه بقای او است؟

دولت نتانیاهو با افزایش بودجه دفاعی و تشدید حملات نظامی، هدف جلب حمایت سیاسی داخلی و ...
ادامه اعتراضات ترکیه و سرکوب گسترده روزنامه‌نگاران

ادامه اعتراضات ترکیه و سرکوب گسترده روزنامه‌نگاران

 دو روزنامه‌نگار در ساعات ابتدایی صبح جمعه در استانبول بازداشت شدند. این بازداشت‌ها بخشی ...
نبرد بر سر «جنگ با ایران» در واشتگتن تازه آغاز شده / نئوکان‌ها چگونه در حال تلاش برای کلید زدن جنگ امریکا و ایران هستند؟

نبرد بر سر «جنگ با ایران» در واشتگتن تازه آغاز شده / نئوکان‌ها چگونه در حال تلاش برای کلید زدن جنگ امریکا و ایران هستند؟

در هفته‌های اخیر، بسیاری از همان صداهای نئوکانی که ایالات متحده را به عراق کشاندند، اکنون ...
1