تاریخ انتشار
چهارشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۳۰
کد مطلب : ۴۹۸۸۷۸
سازمان هواشناسی اعلام کرد

طوفان‌ تهران «قرمز» بود یا «نارنجی»؟

۰
طوفان‌ تهران «قرمز» بود یا «نارنجی»؟
کبنا ؛هشدار‌های سازمان هواشناسی کشور با هدف افزایش آگاهی عمومی و اطلاع‌رسانی دقیق و گسترده‌تر رنگی شد. در این میان، اما توجه به هشدار قرمز به دلیل ماهیت پرخطرش، بیشتر از سایر سطوح است و دیگر سطوح یعنی هشدار‌های زرد و نارنجی با توجه کمتری رو‌به‌رو می‌شود این در حالیست که اگرچه دامنه خطر هشدار زرد و نارنجی کمتر است، اما به هیچ وجه بی‌اهمیت نیست. در حقیقت اگر پدیده‌ای خطر و خسارتی به دنبال نداشته باشد و صرفا یک پدیده جوی معمولی در نظر گرفته شود، در هیچ کدام از دسته‌بندی‌های هشدار قرار نمی‌گیرد و تنها در پیش‌بینی‌های روزانه هواشناسی به آن اشاره خواهد شد.
به گزارش کبنا نیوز، رنگ‌بندی هشدار‌ها ترکیبی از احتمال وقوع یک پدیده هواشناسی و میزان خسارت آن است. در حال حاضر اگر پدیده‌ای داشته باشیم که خطر و خسارتی به دنبال نداشته باشد و صرفا یک پدیده جوی معمولی باشد در هیچ کدام از دسته‌بندی‌های هشدار قرار نمی‌گیرند و تنها در پیش‌بینی‌های روزانه هواشناسی به آنها اشاره خواهد شد.
بر همین اساس بی‌توجهی به این هشدار‌ها که گاه به طور ویژه برای گروه‌های خاص، مناطق مشخص یا فعالیت‌های خاصی صادر می‌شود، ممکن است خسارت‌های قابل توجه جانی و مالی به دنبال داشته باشد.
با این حال به نظر می‌رسد که درک عمومی از این نظام هشدار دهی با گذشت چندسال، هنوز با چالش‌هایی همراه است، به همین سبب در باور جمعی البته به اشتباه، تنها هشدار قرمز است که از ارزشی برای توجه برخوردار است و دیگر سطوح جوانب احتیاط را یادآوری می‌کند این در حالیست که هر سطح از هشدار، متناسب با شرایط جوی و میزان آسیب‌پذیری فعالیت‌های مختلف اهمیت ویژه‌ای دارد.
صادق ضیاییان درباره شدت طوفان اخیر تهران و بسنده کردن هواشناسی به صدور هشدار نارنجی اظهارکرد: طوفان شدیدی رخ داد، اما در نظام هشداردهی بین‌المللی، تمایزی میان پدیده‌های بسیار فراگیر و کشنده با پدیده‌های میانه وجود دارد. برای مثال برای حوادثی مانند سیل‌های بزرگ در خوزستان یا سیل‌های مانسونی که منجر به جان باختن ده‌ها نفر شد، هشدار قرمز صادر می‌شود. این موارد اتفاقاتی است که کل کشور را درگیر می‌کنند و رفع مشکلات ناشی از آنها زمان‌بر است.
وی در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا سه رنگ هشدار زرد، نارنجی و قرمز برای مدیریت پدیده‌های جوی کافیست یا خیر؟ گفت: در شرایطی مانند طوفان اخیر تهران، نیرو‌های محلی توان رفع و رجوع مشکلات را داشتند و نیازی به بسیج کشوری نبود بنابراین سطح هشدار زرد یا نارنجی در چنین مواردی کفایت می‌کند. این سازوکار بر اساس استاندارد‌های جهانی تنظیم شده است و ابتکار داخلی نیست بنابراین در تمام دنیا از جمله در کشور‌های پیشرفته‌ای مانند انگلستان، هشدار‌ها در همین سه سطح رنگی زرد، نارنجی و قرمز صادر می‌شود.
هشدار‌های هواشناسی چه زمان و بر چه اساسی رنگی شد؟
ضیاییان درباره روند تغییرات نظام هشداردهی در سال‌های اخیر اظهار کرد: پیش‌تر هر کشور برای خودش نظام هشداردهی متفاوتی داشت. برای نمونه آمریکا طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها از زرد تا بنفش را برای پدیده‌های مختلف به کار می‌برد یا انگلستان شیوه خاص خود را داشت، اما حالا دنیا به این توافق رسیده است که همه کشور‌ها با سه رنگ مشترک هشدار بدهند تا فهم متقابل و هماهنگی بین‌المللی بیشتر شود. به همین دلیل، از سال ۱۳۹۹ در ایران نیز هشدار‌های هواشناسی را بر اساس این سه سطح رنگی صادر می‌شود. 
هیچ یک از سه رنگ هشدار شوخی ندارد!
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا ادامه داد: مردم باید هشدار نارنجی را جدی بگیرند حتی در برخی موارد هشدار زرد نیز اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. میزان اهمیت هر هشدار بستگی به شرایط فردی و نوع فعالیت اشخاص دارد. برای مثال اگر کسی در بستر رودخانه فعالیت می‌کند حتی در صورت صدور هشدار زرد نیز باید فعالیت خود را متوقف کند یا فعالیت‌هایی مثل کار در ارتفاع در شرایط باد شدید در سطح هشدار زرد می‌تواند بسیار خطرناک باشد.
ضیاییان تاکید کرد: به همین دلیل لازم است که مردم و دستگاه‌ها، متناسب با موقعیت و حساسیت فعالیت خود به هشدار‌های هواشناسی توجه ویژه‌ای داشته باشند چراکه رعایت این هشدار‌ها می‌تواند از بروز خسارات سنگین جانی و مالی جلوگیری کند.
پاسخ به یک اظهارنظر؛ هواشناسی به مدیریت بحران هشدار نداده بود؟
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در پاسخ به سخنان رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران، درباره هشدار سازمان هواشناسی نیز گفت: هشدار‌های زرد و نارنجی از روز‌های قبل صادر شده بود؛ علیرغم اینکه نیاز به اطلاع‌رسانی مجدد نبود و دستگاه‌های اجرایی باید مجهز و آماده می‌شدند، با این وجود ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه ۷ اردیبهشت ماه موضوع به سازمان مدیریت بحران اعلام شد این در حالیست که نخستین نشانه‌های این پدیده در شهر تهران حدود ساعت ۱۸ ظاهر شد بنابراین تقریباً یک ساعت و نیم تا دو ساعت قبل از شروع طوفان، اطلاع‌رسانی مجدد انجام شده بود. زیرنویس‌های تلویزیونی و رسانه‌ها نیز هشدار‌های هواشناسی را منتشر کردند. 
ضیاییان در پایان با تأکید بر لزوم آمادگی دستگاه‌های امدادی و مدیریت بحران اظهار کرد: کار مدیریت بحران آمادگی است. 
زمانی که سازمان هواشناسی هشدار سطح زرد صادر می‌کند به معنای این است که پدیده‌ای جوی رخ خواهد داد که ممکن است در سفر‌ها و انجام کار‌های روزمره اختلالاتی را ایجاد کند. هشدار زرد رنگ برای آگاهی مردم صادر می‌شود تا بتوانند آمادگی لازم را برای مواجهه با پدیده‌ای جوی که از حالت معمول کمی شدت بیشتری دارد، داشته باشند. از سوی دیگر مسئولان نیز در جریان این هشدار‌ها قرار می‌گیرند تا اگر لازم باشد تمهیداتی را بیندیشند.
 هشدار سطح نارنجی شدت بیشتری از هشدار زرد رنگ دارد. در این نوع از هشدار پیش‌بینی می‌شود که پدیده‌ای جوی اثرات منفی به دنبال داشته باشد و خسارت‌های احتمالی را سبب شود. هشدار نارنجی رنگ جهت آماده‌باش دستگاه‌های مسئول برای مقابله با یک پدیده خسارت‌زا صادر می‌شود.
هشدار سطح قرمز بالاترین سطح هشدار است که ما پیش‌بینی می‌کنیم یک پدیده جوی می‌تواند خسارت‌های وسیعی به دنبال داشته باشد. از این‌رو با صدور هشدار قرمز به دستگاه‌های مختلف اعلام می‌کنیم که وارد عمل شوند و اقداماتی را برای کاهش خسارات وقوع پدیده‌های جوی انجام دهند.
برچسب ها :
هواشناسی ایران سامانه بارشی ورود سامانه بارشی بارش باران بارش برف و باران بارندگی پیش بینی وضع هوا هواشناسی راه های ارتباطی دیشموک راه های ارتباطی پیش‌بینی بارش برف و باران سازمان هواشناسی کشور آذربایجان غربی آذربایجان شرقی کردستان کرمانشاه زنجان قزوین استان گیلان مازندران گلستان استان البرز تهران اردبیل بوشهر فارس هرمزگان استان کهگیلویه و بویراحمد یاسوج شمال شهرستان بویراحمد میزان بارش هشدار هواشناسی شهرستان گچساران شهرستان باشت شهرستان دنا سی سخت دهدشت قلعه رئیسی دیشموک شهرستان لنده ارتفاعات دنا باشت شهرستان بهمئی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی شمال خراسان رضوی خراسان رضوی کاهش دما چهارمحال و بختیاری نقشه‌ های هواشناسی پیش بینی هوا پیش بینی وضعیت جوی چاروسا سیل آب گرفتگی یخ زدگی زنجیر چرخ بخش بوستان لیکک دشتروم سد تنگ سرخ بخش چیتاب چیتاب مه گرفتگی کارشناس هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد هواشناسی استان کهگیلویه و بویراحمد هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد کبنانیوز خلیج فارس دریای خزر بندرعباس هواشناسی بندر عباس زاگرس کوه های زاگرس خوزستان هواشناسی استان خورستان گرد و خاک اهواز گرد و خاک ریزگردها کاکان پیست اسکی کاکان منطقه کاکان کشاورزان کشاورزان و دامداران روستای منصورخانی کاکان حمزه خانی شهر سی سخت دمای هوا ایلام لرستان
نام شما

آدرس ايميل شما

چهار عبارتی که می‌توانند ازدواج را نابود کنند

چهار عبارتی که می‌توانند ازدواج را نابود کنند

پرهیز از جملات مخربی مانند «تو همیشه...»، «باشه هر کاری می‌خوای بکن»، «من خوبم» و «چقدر ...
این وسایل را هرگز نباید در یک پریز برق مشترک وصل کنید

این وسایل را هرگز نباید در یک پریز برق مشترک وصل کنید

وسایل پرمصرف مانند بخاری برقی، مایکروویو و سشوار باید به پریز‌های جداگانه وصل شوند تا ...
در محاصره دلار و بی‌اعتمادی؛ آیا این‌بار مذاکرات به نتیجه می‌رسد؟

در محاصره دلار و بی‌اعتمادی؛ آیا این‌بار مذاکرات به نتیجه می‌رسد؟

در حالی‌که ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان دور جدیدی از مذاکرات هسته‌ای را آغاز کرده‌اند،...
1