جزئیات دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا
4 خرداد 1404 ساعت 18:31
دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا در حالی قرار است برگزار شود که تا کنون زمان و مکان دقیق آن نهایی نشده است.
دور پنجم مذاکرات هستهای روز جمعه در رُم، پایتخت ایتالیا به پایان رسید و حالا تمامی نگاهها به این سمت است که دور ششم مذاکرات، چه زمانی و در کجا قرار است برگزار شود.
به گزارش کبنا به نقل از فرارو، دور پنجم مذاکرات روز جمعه در رُم، پایتخت ایتالیا با پیشرفتهایی هرچند جزئی به پایان رسید و حالا نگاه رسانهها به این سمت است که دور ششم مذاکرات، چه زمانی از سوی وزیر خارجه عمان تعیین میشود.
توافق طرفین برای برگزاری دور ششم مذاکرات
پس از پایان دور پنجم مذاکرات میان ایران و آمریکا طرفین توافق کردند تا دور بعدی مذاکرات، یعنی دور ششم نیز برگزار شود. در همین ارتباط، شبکه خبری سیانان به نقل از یک مقام ارشد دولت ترامپ اعلام کرد مذاکرات بیشتری نیاز است و از همین رو، طرفین توافق کردند تا در آیندهای نزدیک با همدیگر ملاقات کنند.
این مقام آمریکایی در خصوص نیاز به دور ششم مذاکرات، با اشاره به سازنده بودن دور قبلی مذاکرات گفت: مذاکرات همچنان سازنده است و ما پیشرفتهای بیشتری کردهایم؛ اما همچنان بایستی کارهای بیشتری انجام شود. »
زمان برگزاری دور ششم مذاکرات
اما در خصوص زمان دقیق دور ششم مذاکرات بایستی گفت که هنوز زمان دقیق این دور از مذاکرات مشخص نشده است. پس از پایان دور پنجم مذاکرات و اعلام توافق طرفین برای ادامه مذاکرات، برخی رسانهها به نقل از بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان مدعی شدند که دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا قرار است روز چهارشنبه در عمان برگزار شود؛ خبری که البته پس از مدت کوتاهی تکذیب شد.
این رسانهها مدعی شده بودند که وزیر امورخارجه عمان نوشته است که دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان برگزار خواهد شد؛ اما پس از پیگیریهای بیشتر مشخص شد که وزیر خارجه عمان مطلب جدیدی در خصوص زمان برگزاری دور ششم مذاکرات در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس منتشر نکرده است. آخرین توییتی که وزیر خارجه عمان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده، تشکر وی از دوستان ایتالیایی برای میزبانی دوباره مذاکرات ایران و آمریکا و حمایت این کشور از مسأله صلح و امنیت بوده است.
چه مسائلی قرار است در دور ششم مذاکرات مطرح شود
بنابر آنچه تا کنون از جزئیات مذاکرات میدانیم، مسأله غنیسازی همچنان یکی از اختلافات جدی است که طرفین با آن روبرو هستند. در همین ارتباط، یک مقام آمریکایی به روزنامه اسرائیلهیوم گفت ایالات متحده در جریان مذاکرات روز جمعه با ایران در رُم، همچنان بر خواسته نهایی خود مبنی بر توقف کامل غنیسازی اورانیوم در خاک ایران تاکید کرده و از آن صرفنظر نکرده است.
این در حالی است که مقامات ایرانی مسأله غنیسازی را خط قرمز ایران و مسألهای غیرقابل مذاکره میدانند. رنجبران مشاور وزیر خارجه ایران در مصاحبه با شبکه المیادین، اعلام کرد غنیسازی برای ایران یک موضوع راهبردی است.
او گفت: «برای ایران، غنیسازی اورانیوم یک موضوع راهبردی و غیرقابل چانهزنی است. اگر آمریکاییها آن را خط قرمز میدانند، این خط قرمز برایشان روی کاغذ نوشته شده؛ اما برای ما، در رگهایمان حک شده است. یعنی بخشی از هویت و حاکمیت ماست.»
در همین ارتباط، منوچهر متکی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفت: «آمریکاییها میدانند غنیسازی و حفظ اقتدار دفاعی جمهوری اسلامی ایران قابل مذاکره نیست؛ با ورود به این مرزهای ممنوعه، عرض خود میبرند و زحمت ما را میدارند.»
همچنین «حشمتالله فلاحت پیشه»، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم نیز در مصاحبه با جماران، با اشاره به اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر لزوم غنیسازی صفر درصدی در ایران و تاکید مقامات جمهوری اسلامی بر حفظ توان هستهای کشور، اظهار کرد: «برای ایران تولید سوخت، مهمترین بحث در فناوری هستهای است؛ زیرا یک بار پس از اتمام سوخت ۲۰ درصدی برای نیروگاه ۵ مگاواتی امیرآباد تهران، آمریکا مانع شد که آژانس به تعهد خود در قبال ایران عمل کند.»
آیا در دور ششم مذاکرات، ایران و آمریکا وارد جزئیات خواهند شد؟
یکی از پرسشهایی کلیدی که اکنون مطرح است، این است که آیا در دور آتی مذاکرات هستهای میان ایران و آمریکا، طرفین قادر خواهند بود وارد جزئیات فنی شوند و یا آنکه همچنان بر سر تعیین چارچوب کلی مذاکره کرده و چانهزنی خواهند کرد. در همین ارتباط، نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال اعلام کرد آمریکا و ایران فعلا با هدف دستیابی به چارچوبی در جهت رسیدن به یک توافق هستهای در حال مذاکره هستند.
در این گزارش است: «پنجمین دور مذاکرات در رُم بدون دستیابی به یک توافق پایان یافت؛ اما طرفین بر ادامه گفتوگوها توافق کردند. منابع آگاه از این مذاکرات گفتهاند ایران و آمریکا در حال حاضر به دنبال تعیین پارامترهایی برای یک توافق جدید در خصوص برنامه هستهای هستند و جزئیات مهم بعدا قرار است مورد بحث و گفتوگو قرار گیرد.»
این گزارش وال استریت ژورنال را زمانی که در کنار سخنان بدرالبوسعیدی، وزیر خارجه عمان، پس از پایان دور پنجم مذاکرات قرار میدهیم که گفته بود پیشرفتهای اندکی حاصل شده، مشخص میشود بعید است انتظار داشته باشیم در دور ششم مذاکرات، بحثهای ریز و فنی در زمینه هستهای و رفع تحریمها صورت گیرد و شاید تنها بایستی انتظار داشته باشیم تا مانند توافق برجام که پیش از آن یک توافق کلی حاصل شد، در ابتدا توافقی بر سر یکسری کلیات انجام شود و بعدا طرفین بتوانند در چارچوب توافق شده، وارد جزئیات موضوعات شوند.
کد مطلب: 499941