مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد در گفتوگو با کبنانیوز:
تاکنون هیچگونه گزارشی مبنی بر کیفیت پایین آرد ارائه نشده است / میزان سبوس آرد افزایش پیدا کرده است / افزایش 50 درصدی تولید گندم در کهگیلویه و بویراحمد
23 آذر 1403 ساعت 20:09
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ به لطف بارشهای خوبی که وجود داشت وضعیت تولید نسبت به سالهای گذشته خیلی خوب بوده است. بیش از ۸۰ هزار تن خرید تضمینی گندم انجام گرفت که نسبت به سال قبل ۸ درصد افزایش و نسبت به سنوات قبل حدود ۵۰ درصد افزایش تولید را شاهد هستیم.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ به لطف بارشهای خوبی که وجود داشت وضعیت تولید نسبت به سالهای گذشته خیلی خوب بوده است. بیش از ۸۰ هزار تن خرید تضمینی گندم انجام گرفت که نسبت به سال قبل ۸ درصد افزایش و نسبت به سنوات قبل حدود ۵۰ درصد افزایش تولید را شاهد هستیم.
به گزارش کبنا، ابوالحسن صداقت کیش در گفتوگو با کبنانیوز با بیان اینکه جزء معدود استانهایی بودیم که بهصورت شبانهروزی خرید تضمینی را انجام میدادیم، افزود: ۱۰ مرکز خرید تضمینی گندم در سه شیفت کاری محصول کشاورزان را تحویل گرفتهاند.
صداقت کیش افزود: کشاورزان ما خردهپا هستند و تولیدات بین یک تا دو تن یا بیشتر است، به همین دلیل کشاورزان با وسیله نقلیه خود گندمشان را تحویل میدادند و همین موجب میشد که زمان تحویل طولانیتر شود.
صداقت کیش با اشاره به برداشت گندم در کهگیلویه گفت: شهرستانی که تمام برداشت آن ۱۰۰ کمباین در روز بود، به دلیل بارندگیهای آخر فصل حدود ۲۵۰ کمباین وارد این منطقه شد، فشار روی مراکز خرید بیشتر شد، دوبرابر هر سال محصول وارد مراکز ذخیرهسازی میشد و تا ۴ صبح خرید انجام میگرفت. شاید یک کشاورز چهار بار در روز تخلیه بار انجام میداد.
وی افزود: باوجود خدماتدهی شبانهروزی، کشاورزان انتظار داشتند که تخلیه بار سریعتر انجام شود و گاهی تنشهایی به وجود میآمد.
صداقت کیش بیان کرد: کسانی که در کهگیلویه یا چرا امکان سرمایهگذاری در احداث مرکز خرید دارند میتوانند با مراجعه به ادارات جهاد کشاورزی و اداره غله پیگیری کنند تا مجوز احداث مرکز خرید صادر کنیم.
وی گفت: باتوجهبه اینکه ناوگان حملونقل استان محدود است با استمداد از استانهای همجوار سرعت حمل را بالا بردیم که خدایناکرده تغییرات جوی خسارتی به گندمها وارد نکند.
صداقت کیش اظهار کرد: امسال قیمت گندم افزایش چشمگیری داشت و میزان اعتبار موردنیاز برای خرید گندم بیشتر از میزان پیشبینی شده بود، و همین باعث شد در کل کشور در اواخر فصل خرید با مشکلاتی مواجه شویم که با تدابیر مسئولان محترم در شرکت بازرگانی دولتی، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان برنامهوبودجه کشور، تأمین اعتبار صورت گرفت و مطالبات همه کشاورزان پرداخت شد. امیدواریم در سال آتی خرید گندم تضمینی در بودجه امسال بهخوبی پیشبینی و مشکلی برای خرید گندم وجود نداشته باشد.
مدیرکل شرکت غله و بازرگانی استان در خصوص کیفیت نان گفت: گندم استان کهگیلویه و بویراحمد جزء ۴ گندم خوب کشور است، ۸۰ درصد نان استان از گندم استان و ۲۰ درصد از استانهای خوزستان و فارس تأمین میشود که گندم با کیفیتی دارند، عملاً از نظر کیفیت گندم با مشکلی مواجه نیستیم.
صداقت کیش تصریح کرد: استاندارد بودن آرد اجباری است و همکاران در اداره کل استاندارد و معاونت غذا و داروی علوم پزشکی کیفیتسنجی و نمونهبرداری را هر بار بهصورت سرزده انجام میدهند، تاکنون هیچگونه گزارشی مبنی بر کیفیت پایین آرد ارائه نشده است، درصورتیکه مستندی مبنی بر پایینبودن کیفیت آرد به دست ما برسد مطمئناً تغییراتی در فرایند تولید آرد ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه سالبهسال روند بهتری را از نظر کیفیت شاهد هستیم، افزود: اکثریت نانواییهای استان نان با کیفیتی در اختیار مردم قرار میدهند، ولی گاهی به دلیل عدم توانایی شاطر، یا شرایط خاص نانوایی، نانی باکیفیت پایینتری ارائه میکنند. سازمان تعزیرات حکومتی، مجموعه جهاد کشاورزی، اتحادیه نانواییها به جد پیگیر افزایش کیفیت تولید نان هستند.
صداقت کیش خاطرنشان کرد: کارخانههای آرد در خط تولید تغییرات زیادی را ایجاد کردهاند، ماشینآلات جدید جایگزین ماشینآلات قدیمی شده است.
صداقت کیش گفت: سبوس گیری در کارخانههای زیر ۱۰ درصد انجام میشود، میزان سبوس آرد افزایش پیدا کرده است، هر چقدر رنگ نان تیرهتر باشد، سبوس بیشتری دارد و برای سلامتی نان بهتری خواهد بود. گاهی ممکن است نارضایتی مردم بهخاطر سفید نبودن نان باشد، درحالیکه سفیدی نان دلیلی بر کیفیت بالای نان نیست.
صداقت کیش بیان کرد: قیمت نان در کهگیلویه و بویراحمد پایینترین قیمت در سطح کشور است، و به همین خاطر شاید در وزن چانه کاهش وزن داشته باشیم، و همین باعث میشود که نگهداری نان با مشکل مواجه شود که این موضوع در دست بررسی است.
وی با اشاره به اینکه نانواییهایی که خمیرمایه استفاده میکنند کیفیت نان بهتری دارند، ادامه داد: شاید بهخاطر قیمت بالای خمیرمایه برخی از نانواییها از آن استفاده نکنند، اما بهطورکلی کیفیت نان نانواییهای استان متوسط تا خوب است.
وی در خصوص گلایههای مردم از کیفیت پایین نان گفت: اداره غله متولی تأمین آرد است، در حوزه نظارت بر آرد روستایی و عشایر ناظر نیستیم، بلکه تأمینکننده هستیم. باتوجهبه عملکرد دستگاههای کارتخوان هوشمند نانواییها و پیشبینی تعاون روستایی و عشایر بر اساس سهمیهای که برای آنان پیشبینی میشود، آرد را آزادسازی میکنیم.
صداقت کیش گفت: نظارت بر آرد بر عهده همکاران امور عشایر و تعاون روستایی، دهیاران، بخشداران، و جهاد کشاورزی است، تا زمانی که تأییدیه از سازمان جهاد کشاورزی نیاید، آرد توزیع نمیکنیم.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان اظهار کرد: اخیراً در کل کشور هدفمندی و هوشمندسازی آرد روستاییان و عشایر استارت خورده است، و درصورتیکه این کار انجام شود، هر فرد با کارتبانکی خاص خود از عاملین توزیع آرد میتواند آرد دریافت کند و ادارات مربوطه از طریق سامانه این توزیع را رصد میکنند، اخیراً نیز جلسهای دراینرابطه در استانداری برگزار شد.
صداقت کیش در پاسخ به اینکه چرا کمترین میزان تولید گندم را در کشور داریم؟ بیان کرد: از نظر یک کارشناس مرتبط با این حوزه، عوامل مختلفی در افزایش تولید تأثیرگذار است. اراضی دیم از اختیار کشاورز خارج است، چون به میزان بارش، زمان بارش و تراکنش بارش مرتبط است و عملاً روی دیم نمیتوان حساب زیادی باز کرد.
وی گفت: در خصوص اراضی آبی، تاریخ کاشت، شرایط حفاظت و مراقبت در فصل داشت، ماشینآلات برداشت، تأثیر زیادی بر روی میزان تولید گندم در واحد سطح دارد. اگر تاریخ کاشت بهموقع باشد، و محصول بتواند مواد غذایی موردنیاز را از خاک دریافت و به خوشه برساند، میتوانیم شاهد افزایش تولید باشیم.
صداقت کیش گفت: در گچساران و باشت که سطح زیر کشت آبی خوبی وجود دارد و امکانات لازم را دارند که بتوانند زمان کاشت را خودشان تنظیم کنند، تولید خیلی خوبی دارند، ولی در مناطق دیم بهخاطر بارش دیر موقع گاهی در تولید اثرگذار میشود.
وی خاطرنشان کرد: اخیراً جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام روند افزایش تولید در دیمزارها را پیگیری کردهاند و در سنوات آینده این تأثیرات را بیشتر خواهیم دید و امیدواریم روند افزایش تولید را ببینیم.
صداقت کیش با بیان اینکه نباید انتظار داشته باشیم که این استان تولیدی بهاندازه استان فارس داشته باشد، اظهار کرد: گاهی در دیمزارها کشاورز بیشتر از سه تن تولید داشته است که این تولید بسیار خوبی است، چون متوسط تولید یک تن است.
صداقت کیش در خصوص اینکه چرا سیاستهای کشاورزی بهخوبی اجرا نمیشود؟ گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد سطح زیر کشت پایینی دارد و نمیتوانیم شرایط توپوگرافی را به سیاستهای کشاورزی ربط بدهیم عملاً امکان ندارد.
وی ادامه داد: بهغیراز دشت گچساران و باشت و دهدشت، بقیه مناطق استان شیبدار است و نمیتوان کشت گندم انجام داد، نمیتوانیم سطح زیر کشت این استان را با استان خوزستان مقایسه کنیم، ۹۰ درصد اراضی خوزستان در دشتها واقع شده، و امکان کشت مکانیزه خوبی دارند، آبیاری مکانیزه دارند، سطح زیر کشت استان ما و توپوگرافی استان با میزان تولید همخوانی دارد.
صداقت کیش در خصوص کیفیتبخشی به نانواییهای استان، گفت: با همکاری اتحادیه نانواییهای استان کلاسهای آموزشی برگزار کردیم، یکی از معضلاتی که وجود دارد این هست که کارگران نانواییها دائماً تغییر میکنند، یا اینکه برایشان کارکردن در نانوایی مقرونبهصرفه نیست، یا شغل دیگری پیدا میکنند، ولی در استانهای دیگر میبینیم که یک خباز چندین نسل خباز است و علم خبازی را بر اساس تجربه یاد گرفته است، در نانواییهای ما، تا کارگر یاد میگیرد نان خوبی تحویل دهد، جابهجا میشود و میرود. این نکته را با اتحادیه نانواییها در میان گذاشتهایم که این موضوع را در نظر داشته باشند، و اگر کسی میخواهد مجوز نانوایی دریافت کند باید دوره آموزشی در مجموعه فنی و حرفهای بگذراند و بعد بتواند پروانه کسب دریافت کنند.
صداقت کیش در پاسخ به اینکه چرا قیمت نان رقابتی نمیشود؟ گفت: رقابت موقعی پیش میآید که قیمت یک کالا در کشور یارانهای نباشد، اگر قرار باشد رقابت ایجاد شود باید قیمت نان آزاد شود و خبازی بتواند قیمت را تعیین کند و هم بتواند آرد را از هر جایی به دست بیاورد، این موضوع به بحث آزادسازی قیمت آرد برمیگردد.
کد مطلب: 493819